BISTÅR TRANSSEKSUALISME: Tone Maria Hansen er fortvilet over begrepsforvirring i debatten etter Carl I. Hagens kronikk om transpersoner. (Foto: Rune Blekken / TV 2)
BISTÅR TRANSSEKSUALISME: Tone Maria Hansen er fortvilet over begrepsforvirring i debatten etter Carl I. Hagens kronikk om transpersoner. (Foto: Rune Blekken / TV 2)

Kjønnsopererte Tone Maria Hansen bistår personer som får diagnosen transseksualisme.

Tone Maria Hansen er sosiolog og leder av Harry Benjaminsens ressurssenter. Hun ble kjønnsoperert som 32-åring og i dag bistår hun personer som får diagnosen transseksualisme og deres pårørende ved Universitetssykehuset i Oslo.

– Prosessen man gjennomgår er selvfølgelig svært krevende for alle parter, forteller Tone Maria Hansen til TV2 Nyhetene.

– Familien må gjøre dette sammen

Hvert år får rundt 20 personer denne diagnosen. De gjennomgår en hormonell behandling i tillegg til flere operasjoner.

– Man har faktisk et ansvar ikke bare for seg selv, men også for sin familie. Hvis man går gjennom denne prosessen, for eksempel i vår pasientgruppe på Rikshospitalet, så anbefaler vi at man bør snakke godt sammen med sin kone og barna. Familien må gjøre dette sammen, sier hun.

Begrepsforvirring

Gruppen Tone Maria Hansen representerer har fått diagnosen transseksualisme. Til hennes store fortvilelse har debatten etter Carl I. Hagens kronikk om eks-svigersønnen ført til full begrepsforvirring.

– Vi er fanget i feil kropp. Det er problemstillingen til oss som er operert ved Rikshospitalet. Når det gjelder transvestitter er det i hovedsak menn som opplever seg selv som menn, men som kan ha behov for å for å kle seg i et kvinnelig kjønnsuttrykk.