Rikshospitalet vil ha offentlig tilbud til foreldre: – Kan oppleves rystende
Isabell opplevde en dyp krise da barnet hennes ville begynne med kjønnsbekreftende behandling. Nå ønsker Rikshospitalet mer hjelp til foreldre som sliter.
VG skrev søndag om Isabell som mistet omsorgsretten for barnet sitt etter en opprivende konflikt om kjønn.
– Det var ingen steder å lufte min bekymring. Til slutt kortsluttet jeg, forteller Isabell.
I dag finnes ingen støtte og behandlingstilbud for foreldre som trenger hjelp med sin egen psykiske helse når barnet deres opplever at de er født i feil kropp, sier psykolog og leder, Marit Johanne Bruset i pårørendenettverket Genid.
– Vi opplever foreldre som gråter i telefonen og er dypt fortvilte og spør hvor de kan henvende seg i den krisesituasjonen de står i, sier hun.
– De er skremt over det som skjer med barnet deres og føler seg ekskludert fra behandlings- og hjelpeapparatet, fortsetter Bruset.
– De føler seg som hjelpeløse vitner til at den viktigste personen i livet deres risikerer å gjøre et alvorlig feilvalg.
Erkjenner mangelfullt tilbud
Mange foreldre blir også støttende og forståelsesfulle. Hele spekteret av følelser er normalt, forteller overlege Anne Wæhre på Rikshospitalet. Hun leder avdelingen for barn og unge ved Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens.
Les hele artikkelen HER!
0