Hjelpemidler

For kvinne til mann:

Tilgjengelige hjelpemidler som dekkes av staten når du er under utredning og/eller har fått diagnosen kjønnsinkongruens/kjønnsdysfori er erigert penisprotese, ikke erigert penisprotese og vest (binder).

Erigert penisprotese

Vi har gleden av å melde at fra mandag 1. november 2021 ble det seksualtekniske hjelpemiddelet penisprotese tilgjengelig for bestilling direkte via NAVs skjema for seksualtekniske hjelpemidler uten at det kreves dispensasjonssøknad.

Erigert penisprotese er et hjelpemiddel for pasienter med kjønnsinkongruens, og har flere funksjoner: seksuell aktivitet, «packing» og urinering stående. Protesene finnes i flere størrelser og farger. I tillegg følger det med en sele for å holde protesen på plass. Nytt fra 1. november er at protesen inkluderer en avstiverstang i plast, og en i silikon. Tidligere ble protesen kun levert med stang i plast.
Se mer her: https://quintet.no/product-category/seksuell-helse-hjelpemidler/penisprotese/ 

Seksualtekniske hjelpemidler kan rekvireres via egen NAV-ordning av alle leger med norsk autorisasjon. Hjelpemiddelet leveres kostnadsfritt for pasienten. Skjema signeres av lege og pasient og sendes til leverandør og NAV Økonomitjeneste i Leikanger. Søknadsskjema finner du her.

Spørsmål eller ønske om mer informasjon? Ta gjerne direkte kontakt med www.Quintet.no

Ikke erigert penisprotese

Ikke erigert penisprotese er utviklet av Norsk Teknisk Ortopedi A/S i samarbeid med HBRS. Pasienter som har fått diagnosen kjønnsinkongruens/kjønnsdysfori på NBTK, kan få penisprotesen. NBTK har proteser på avdelingen som du kan velge mellom, før lege på NBTK sender søknad til behandlingshjelpemidler. Protesen dekkes av helseforetak.

HBRS har disse protesene tilgjengelig for visning på kontoret i Oslo. Ta kontakt på info@hbrs.no for å avtale visning

 

Vest(binder)

Vest (binder) dekkes av helseforetaket. Det er lege på NBTK som må sende inn søknad til behandlingshjelpemidler på AHUS. Vestene er fra https://gc2b.io/

 

For mann til kvinne:

Tilgjengelige hjelpemidler som dekkes økonomisk når du er under utredning for kjønnsinkongruens/kjønnsdysfori er brystproteser, parykk, hårfjerning og vaginablokker. Brystproteser og parykk dekkes av folketrygden. Hårfjerning og vaginablokker dekkes av helseforetakene.

Brystproteser

For å få brystproteser må lege/psykolog skrive en attest på at du er henvist til utredning for kjønnsinkongruens/kjønnsdysfori og har behov for brystproteser. Når du har fått attesten kan du kontakte en brystproteseforhandler for avtale om tid for tilpasning. Forhandleren skal ordne øvrige formaliteter når attesten er levert.

Stiftelsen Stensveen – trygg i eget uttrykk har spesialisert seg på denne pasientgruppen og samarbeider med HBRS om dette. For mer informasjon send mail til stensveen@bbnett.no

Parykk

Folketrygden dekker parykk innenfor fastsatte stønadsgrenser. Personer under 30 år kan allikevel få stønad til full dekning av nødvendige utgifter for inntil to individuelt tillagede parykker eller inntil seks syntetiske parykker pr. kalenderår.

Det ytes ikke stønad til vedlikehold og annet stell av parykk.

Dersom du trenger parykk må lege/psykolog skrive en attest på at du er henvist til utredning for kjønnsinkongruens/kjønnsdysfori og har behov for parykk. Når du har fått attesten kan du kontakte en parykkforhandler for avtale om tid for tilpasning. Flere frisører forhandler parykker.

Informasjon om hårreduserende behandling

Fra 2023 dekker helseforetakene kun hårreduserende behandling med laser eller IPL for ansikt og hals. Behandlingen er begrenset til inntil 7 behandlinger, basert på en individuell vurdering av hårtype og pigmentering. Oppstart av behandling forutsetter at hormonell behandling, som østrogen eller antiandrogener, allerede er igangsatt.

Elektrolyse er ikke lenger en del av det offentlige tilbudet, da metoden vurderes som lite egnet og ineffektiv for større områder. Søknad om hårreduserende behandling sendes av legen ved Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK) til pasientens helseforetak.

HBRS har kontaktet helse- og omsorgsdepartementet mange ganger siden 2014 om den uakseptable situasjonen i Helse Vest og Helse Nord. Vi kontaktet departementet på nytt i 2020 om situasjonen i Helse Vest og Helse Nord og i tillegg om den nye situasjonen som er oppstått på avdeling for behandlingshjelpemidler på Ullevål sykehus. Vi tok også på nytt opp behovet for å fjerne hår på hele kroppen (ikke kun hals og ansikt). HBRS gjør det vi kan ut fra våre små ressurser, men det er svært vanskelig å få forståelse for at hårfjerning med elektrolyse og laserbehandling skal dekkes for pasientgruppen.

Får du ikke det tilbudet som du har rett på klage til Statsforvalteren. Statsforvalteren.no