Gjennomslag for våre støtteordninger

Gjennomslag for våre støtteordninger

HBRS har arbeidet siden 2001 for at
 laser og elektrolysebehandling, penisproteser, vaginablokker og vester, skal bli dekket av staten.

Helsedirektoratet ga HBRS medhold i 2010 og i 2012 oversendte helsedirektoratet en anbefaling til Helse– og omsorgsdepartementet. Det er nå avklart at penisproteser skal dekkes gjennom folketrygden ved NAV og hjelpemidler som vester, vagina blokkere og hårfjerning med elektrolyse og laser skal dekkes av helseforetak .

Godkjente behandlingshjelpemidler og hårfjerning

Det er nå avklart fra Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartemen- tet at hjelpemidler som vester, penisproteser og hårfjerning skal dekkes av det offentlige. Det vil kunne bli en del innkjøringsproblemer siden dette gjelder mange helseforetak. Men vi i HBRS skal gjøre det vi kan for å hjelpe til og kontakte de forskjellige helseforetak.

Hårfjerning med elektrolyse og laser behandling

Hårfjerning i ansikt, hals og på kropp skal dekkes av Helseforetakene og sees som en del av behandlingen på Nasjonal behandlingstjeneste (NBTS) på Rikshospitalet.

Hva må du gjøre for å få dekket elektrolyse eller laserbehandling?

Når du har time på Rikshospitalet må du be lege om å fylle ut et skjema som både du og legen skriver under på. Før du kommer til Rikshospitalet bør du informere NBTS at du vil at legen skal søke om dekking av hårfjerning. Skjema sendes av lege til hjelpemiddelenheten i helseforetak i din kommune/fylke. Vedtaksbrev fra Helseforetak sendes til pasient som tar brevet med til behandlingssted.

Behandlingsted får oppgjør av helseforetak som har godkjent vedtaksbrev. Elektrolyse og laserbehandling gjøres der du bor. Det er derfor nyttig om du kjenner til steder som utfører elektrolyse og laserbehandling før du kommer til lege på Rikshospitalet. Skriv det ned å ta med til legen på Rikshospitalet.

For deg som er ferdigbehandlet på Rikshospitalet

Hvis du er ferdig i behandlingen på Rikshospitalet og trenger å få fjernet hår. Hvis du bor i Oslo og Akershus kan du be din fastlege å fylle ut skjema å søke til Oslo universitetssykehus HF, Ullevål, avdeling for behandlingshjelpemidler. Post- boks 4956 Nydalen, 0424 Oslo.

Hvis du bor i andre deler av landet må du foreløpig avtale time med lege på Rikshospitalet for å fylle ut skjema. Her er link til søknadsskjema og mer informa- sjon: http://www.behandlingshjelpemidler.no/index.php?c=3&kat=S% F8knadsskjema

Ta kontakt på info@hbrs.no – tlf: 22 11 40 40 om du trenger mer hjelp.

 

Vester

Vest både før du blir operert og kompresjonsvest etter at du har fjernet bryster blir dekket. Når du har time på Rikshospitalet må du be lege om å fylle ut et skjema som både du og legen skriver under på. Du må selv ta med mål for at vest skal passe så bra som mulig. Helseforetak har avtale med eget firma som lager vester. Vest sendes til din adresse.

Penisprotese

Det er flere forskjellige proteser fra en protesemaker i Sverige som er vår leverandør. Vi er avhengig av å ha en leverandør for å få dekket proteser fra NAV. Vi har foreløpig ikke noen bilder av protesene, men vi arbeider for å få sendt over bilder fra protesemaker. Protesemaker var på vårt lokale for omtrent 4 uker siden og viste fram protesene for de som hadde meldt seg på. Dette er spesiallaget proteser som blir tilpasset den enkelte. Derfor må protesemakeren ta avtrykk. Protesene koster ca. kr 20 000,- Vi er helt i begynnelsen av at det nå blir godkjent, så vi trenger mer tid til å se på hvordan det fungerer best for de som trenger protese.

Vi håper at protesemaker kommer tilbake til HBRS i begynnelsen av neste år for at flere kan få tilpasset proteser. Men du kan gjerne kontakte Mikael Sundstrøm selv og få mer informasjon.

Her er hvordan det skal søkes:

Her er link til skjema som må fylles ut av deg og din lege. https://tjenester.nav.no/nav-sok/?0&language=no&ord=10-06.06

Din lege kan laste ned skjema og fylle det ut elektronisk. Det må også legges inn leverandør som er Mikael Sundström.

Legen innhenter dispensasjon fra NAV før hun/han bestiller hjelpemidlet. Legen sender søknad om dispensasjon til Arbeids- og velferdsdirektoratet, Tiltaksseksjonen v/Hjelpemiddelteamet, Postboks 5 St. Olavs plass, 0130 Oslo.

Her er artikkelnummer til forskjellige proteser. Din lege må skrive inn det artikkelnummer som stemmer med den protesen du skal bestille.

890 Penisprotes standard, 899 Penisprotes till Hudlambå, 880 Penisprotes med urinarfunktion 885 Penisprotes för meta opererade, 886 Penisprotes Erigerad
Mikael Sundström. E-post: mikael.sundstrom@protesteknikinorr.se

 

 Vi i Harry Benjamin ressurssenter jobber for personer som har, søker, har hatt diagnosen transsekualisme. Eller opplever det som veldig ofte blir omtalt på folkemunne et behov for å skifte kjønn, født i feil kropp. Noen bruker også transseksuelle, transkjønnet, trans, transperson. Dette er begreper vi ikke bruker. Disse begrepene oppleves som identitetskapende. På lik linje med andre som får en diagnose, så er ikke vi vår egen diagnose. Men vi har en diagnose